Preview Mode Links will not work in preview mode

BHS Insights

Jun 16, 2022

Ceny zemědělských výrobců předznamenávají další prudké zdražování potravin. Sociálně slabé rodiny nemusí mít dostatek finančních prostředků na nákupy v supermarketech a budou se propadat do chudoby.


Jun 16, 2022

V prvním čtvrtletí letošního roku došlo k meziročnímu poklesu počtu zemřelých o 14 956 lidí. Díky tomu se postupně vracíme k předpandemickým hodnotám. Bohužel i přes výrazný pokles počtu zemřelých stále platí, že v naší zemi umírá více lidí, než se narodí dětí.


Jun 10, 2022

Lidé akceptují vysoké ceny v obchodech a dál nakupují, protože se obávají, že budoucnost přinese další zdražování. To ukazuje, jak se mění naše inflační očekávání. Bohužel to může vést k tomu, že se boj s inflací protáhne na další období.


Jun 7, 2022

Kdyby odbory prosadily růst příjmů zaměstnanců o velikost inflace, vyvolalo by to další silný tlak na růst cen. To by následně vedlo k dalším požadavkům na růst příjmů zaměstnanců a nic by se tím nevyřešilo. Pouze by docházelo k roztáčení inflační spirály.


Jun 6, 2022

Stavebnictví trápí nedostatek pracovníků, což tlačí na rychlý růst cen stavebních prací. Ty meziročně zdražily o 12,9 procenta. Rovněž vázne zásobování stavebními materiály, kterým skokově vzrostly ceny o 25,2 procenta. Výstavba nových projektů se tak výrazně prodražuje, což může vést...