Preview Mode Links will not work in preview mode

BHS Insights

Jul 28, 2022

Zatímco pokles ceny ropy umožňuje zlevňovat pohonné hmoty, kurz koruny vůči dolaru se nevyvíjí příznivě. Posilování dolaru prodražuje dovoz do České republiky, což brání výraznějšímu snížení cen u čerpacích stanic.


Jul 22, 2022

Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,50 procenta. Také schválila nástroj na ochranu před fragmentací (TPI), který jí umožní nakupovat dluhopisy v případě nadměrných rozdílů v nákladech na půjčky mezi členskými státy eurozóny.


Jul 20, 2022

Kombinace prudkého růstu cen zemědělských a energetických komodit vede k dalšímu zvyšování cen potravin. Rodinám, které žijí s napjatými rozpočty, hrozí, že před výplatou nebudou mít dostatek peněz na obstarání jídla.


Jul 15, 2022

Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských...


Jul 15, 2022

Lidé začínají propadat špatné náladě, což se projevuje poklesem tržeb obchodníků. Kvůli prudkému zdražování roste zájem o akční nabídky a nejlevnější varianty produktů. Navíc se zvyšuje počet lidí, kteří si před výplatou nemohou koupit vůbec nic.